ANI va solicita ministerelor Educației și Sănătații revocarea din funcții a lui Vasile Astărăstoae

ANI va solicita ministerelor Educației și Sănătații revocarea din funcții a lui Vasile Astărăstoae
Publicat: 05/07/2014, 16:45
Actualizat: 29/07/2014, 16:52

„Având în vedere decizia instanței, în cursul săptămânii viitoare vom solicita Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătații revocarea din funcții a lui Vasile Astărăstoae”, au spus reprezentanții Agenției Naționale de Integritate (ANI).

Vasile Astărăstoae este rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, președintele Colegiului Medicilor din România și șeful Disciplinei medicină legală din cadrul IML Iași, instituție pe care a condus-o din 2001 până în 2012.

Vasile Astărăstoae a pierdut definitiv, la instanța supremă, procesul în care a contestat decizia Agenției Naționale de Integritate privind conflictul de interese în care s-ar fi aflat.
Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins în 3 iulie recursul formulat de Vasile Astărăstoae împotriva deciziei din 22 mai 2013 a Curții de Apel Pitești, unde președintele CMR ceruse anularea raportului Agenției Naționale de Integritate privind conflictul de interese.

Agenția Națională de Integritate (ANI) anunța, în decembrie 2011, că Vasile Astărăstoae ar fi fost în conflict de interese și ar fi comis abuz în serviciu când a semnat contractele de muncă și de prestări servicii între el și Institutul de Medicină Legală Iași și Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, instituții pe care le conducea, precum și cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, în cadrul derulării mai multor proiecte cu finanțare europeană. Cei doi ar fi obținut astfel 204.759 de lei.

ANI preciza că Vasile Astărăstoae a fost numit rector pentru perioada 2008 – 2012, fiind implicit și ordonator principal de credite al UMF Iași. Din 1 mai 2010, Vasile Astărăstoae a participat, în baza a patru contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, la impementarea a trei proiecte cu finanțare europeană, atât în calitate de reprezentat legal al UMF Iași, instituție publică parteneră în proiect, cât și în calitate de salariat.

Vasile Astărăstoae a contestat, în ianuarie 2012, raportul de evaluare al ANI, iar dosarul s-a judecat la Curtea de Apel Iași până în 22 februarie 2013, când cauza a fost mutată, la cererea acestuia, la Curtea de Apel Pitești.

În 22 mai 2013, Curtea de Apel Pitești a respins cererea lui Vasile Astărăstoae de anulare a hotărârii ANI din decembrie 2011. Decizia a fost contestată la instanța supremă, care în 3 iulie a dat o decizie irevocabilă în acest dosar.

Potrivit Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, „persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”.

Judecătorii Curții Constituționale au stabilit, joi, că sintagma „aceeași funcție” folosită când o persoană este găsită în incompatibilitate sau în conflict de interese se referă la toate funcțiile alese, nu doar la cea pe care a ocupat-o. Astfel, interdicția de a ocupa o funcție eligibilă pe o perioadă de trei ani se adresează tuturor persoanelor care au obligația depunerii declarațiilor de avere și de interese.

Vasile Astărăstoae a fost reclamat de Agenția Națională de Integritate la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice.

În aprilie, Parchetul instanței supreme l-a trimis în judecată pe Vasile Astărăstoae, pentru conflict de interese, iar dosarul se judecă din 9 mai la Judecătoria Iași.

Procurorii au arătat, în rechizitoriu, că Astărăstoae s-ar fi angajat în proiectul european „Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate și expertizei psihiatrice medico-legale” câștigat și implementat în 2010 de Institutul de Medicină Legală din Iași, al cărui director era la vremea respectivă.

„În cadrul acestui proiect, inculpatul, în calitate de director al IML, a încheiat contracte de muncă și de prestări servicii cu sine însuși, semnând atât la rubrica angajatorului, cât și cea a angajatului”, declara procurorul de caz Adina Bocai, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași.

Vasile Astărăstoae mai este judecat, alături de alte 18 persoane, în dosarul privind trucarea licitației pentru platforma de e-learning a universității ieșene, proiect realizat din fonduri europene cu 6,4 milioane de lei. Procesul în care cele 19 persoane au fost trimise în judecată de procurorii DNA se judecă la Tribunalul Suceava.

Roxana Alexe, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Meseria cu salarii ca-n IT de care românii se feresc. Antreprenorii caută cu disperare angajați:...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Moscova anunţă exerciţii nucleare non-strategice la ordinul lui Vladimir Putin. Dmitri Peskov: ,,Va fi executat...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Ungaria, sprijin total PENTRU ROMÂNIA. Decizia total neașteptată a fost luată DIRECT la Budapesta
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
×